Mermer Nedir? Türkiye’de ve Anadolu’da Mermer
Milattan önceki dönemlerden başlanarak her zaman mermer sıklıkla kullanılan bir yapı malzemesi olmuştur. Bileşiminin büyük çoğunluğunda Kalsiyum Karbonat bulunan mermerde ayrıca Magnezyum Karbonatda bulunur. Bunlar dışında silis, silika, demiroksit gibi birçok maddede bileşiminde bulunur. Genel de beyaz ve gri renkte olmakla beraber bazı yabancı maddelerinde içeriğinde bulunmasından dolayı kırmızı, siyah, esmer, sarı, mavimtırak renklerde mermerler olabilir.
Türkiye’deki madenler Romalılar, Bizanslılar ve Yunanlılar tarafından milattan önce işletilmiştir. Burada çıkarılan madenler genelde yapım için kullanılmışsa da büyük oranda Avrupa’ya satılmıştır. Bu dönemlerde mermer antik tapınaklarda, heykellerde, saraylarda, mezarlarda, surlarda, kalelerde, stadyumlarda, açık hava tiyatrolarında sıklıkla kullanılmıştır. Türklerin Anadolu’ya girmesi ile yine bu ocaklardan çıkan mermerler Camilerde de sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır.
Türkiye’de Afyon, Denizli, İzmir, Kütahya, Bilecik, Bursa, İzmit, Ankara, Yozgat, Niğde başta olmak üzere bulunduğumuz coğrafyanın bir çok yerinde çıkarılmaktadır. Bu illerde çıkarılan mermerler ile Türkiye Dünya mermer üretiminde 2 Milyon Ton ile 7. Sıradadır.
Ekici Mermer olarak bu bilgiler ışığında 20 yıldır sizlere en iyi hizmeti sunmakla beraber evinizde kullandığınız ürünlerin hakkında daha iyi bilgi edinmenizi sağlamak için uğraşıyoruz.